lauantai 2. toukokuuta 2015

Kuka minä olenEilen illalla vappureissulta palattuamme jalkoja särki, korva surisi ja niskaa kolotti, eipä siinä uni tullut. Aloin rämpätä, mitä on tullut tallennettua telkkariin, tai elisalle paremminkin, siellähän ne ovat jemmassa. No, siellä oli monta studio55-ohjelmaa, jotka vaari oli tallentanut varoiksi. Selailin niitä, kunnes tuttu nimi pongahti silmiini: Kaija Juurikkala.

Olen lukenut hänen kirjojaan aikaisemminkin ja kuullut hänestä. Aloin tietty katsoa ohjelmaa ja kyllä siinä kivut unohtuivat. Juurikkala maalaa nyt ihmisistä sielunkuvia. Hän menee jonnekin ilmoittamaansa yleiseen paikkaan ja maalaa siellä vapaaehtoisista nopeita maalauksia. Muutamia kuvia näytettiin ja ne ovat tosi upeita. Hän sanoi, että hän ei yhtään tiennyt itse, mitä kädet maalasivat, hän vain höpötti ihmisten kanssa ja sitten tuli tunne, että kuva on valmis.

Hänen uudessa kirjassaan Sielu ei nuku on muutamia tehtäviä, joita jokainen voi halutessaan tehdä. Yksi on sellainen, että ensin menee peilin eteen ja katsoo itseään silmiin ja kysyy: kuka minä oikeasti olen.

Sen jälkeen piirretään lyijykynällä silmät kiinni paperille kuva itsestä. Yllä olevan kuvan olen piirtänyt tällä tavalla. Sitten piirsin vielä toisen, koska halusin varmistaa, että tehnyt mitään tietoisesti. En kyllä tässäkään tehnyt. En esim. aloittanut tuosta profiilista, joka jostain on tuohon ilmestynyt, vaan ensin vedin pitkät viivat siksakkia ylhäältä alas.

Tein siis vielä toisen kuvan, ja siinä käänsin paperia koko ajan, niin etten voinut yhtään olla tietoinen, missä suunnassa edes paperi oli. Jännää, että kumpaankin piirrokseen tuli kummallisia ympyröitä, tässä väritetyssä paperissa ne näyttävät vielä enemmän planeetoilta kuin tuossa lyijykynäversiossa. Planeettakehä kulkee tuosta silmien välistä. Tein siis toisenkin ensin lyijykynällä, mutta koska paperini oli ruskeaa ja siitä erottui lyijykynä tosi heikosti, jatkoin työtä vielä vesiväreillä. Sitäkään vaihetta en tehnyt tietoisesti, enkä oikeastaan katsonut, mitä tein, lätkin vain värejä. Ja koska paperi oli ryppyinen, tuossa vaiheessa ei edes nähnyt mihin väri kertyi.


Tässä minä siis olen. Mitä kuvat kertovat?

Teemakuun taiteessa, Teemassa 8, Touko- ja kesäkuun  inspiksessä etsitään, mitä tekisi mieli tehdä, mitä ei ehtinyt aikaisemmin tehdä, mitä olisi kiva kokeilla ym. Minä aloitin nyt uudenlaisilla omakuvilla :-D

Kunhan saan tilaamani Juurikkalan kirjan, tulee varmaan lisää tehtäviä. Niitä pitäisi olla siellä kahdeksan, osa kyllä sanallisia. Kirjastossa jonoa oli vain 28, joten tilasin kirjan nettikirjakaupasta.

Hyvää vapun jälkeistä elämää kamut ♥

43 kommenttia:

 1. Onpas jännittävä juttu! Pitää kyllä kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piirtäessä on jännä tunne, kun ei tiedä, mitä oikein odottaa. Aina hämmästyy kyllä...
   Kerron lisää, kunhan saan kirjan.

   Poista
 2. Mielenkiintoista! Ensimäinen kuva on hyvin osuva, päässäsi pyörii uusia ideoita ja innostuksen aiheita :D
  Toisessa olet kyllä omasa elemensissäsi!
  Tätä pitää tosiaan kokeilla ja kirja kuullostaa tutustumisen arvoiselta samoin kirjailija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin tietenkin, ideoita ja ajatuksia nuo tietenkin ovat, miksi en sitä hoksannut. Katselin ensin, että mikä lintu tuo oikein on. Lintu olen mielelläni, mutta keksijäpelle sittenkin mieluummin. Arvasin, että kyllä katsojilta altaa tulla oikeita oivalluksia. Kiitos :-)

   Poista
 3. Kiitos todella mielenkiintoisesta vinkistä! Oikein onnistunut "kokeilu", rohkeasti uutta kokeilemaan ja vinkkejä jakelemaan että me muutkin opimme.Tätä kyllä kokeilen vaikka jo huomenna..

  Sinulle myös mukavaa toukokuuta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hauska kokeilu ja tuo Millin vinkki ideoista ja keksimisestä oikein naurattaa. Miksi en sitä itse hoksannut?? Kannattaa kokeilla, ei siinä mitään menetä.
   Kirjasta kerron lisää, kunhan saan sen varmaan ensi viikolla.
   Kiitos Esther :-)

   Poista
 4. Ensimmäisessä kuvassa olet menossa juhliin, jonka teemana on 30-luku, sinulla on strutsinsulkapäähine ja upea puuhka hartioillasi :)) Vaikka, kyllä tuo Millin näkemys on osuvampi.

  Mielenkiintoinen tehtävä...
  Iloista toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tuo sinunkin ajatuksesi ja totta puhuen vähän samanlainen ajatus käväisi mielessäni, mutta sitten innostuin tuosta Millin näkemyksestä.
   Kokeilepa piirtää :-)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen kokeilu. Ideoita sinun päässäsi selvästi pyörii ja paljon. Silmäkin on kaiken näkevä ja tarkkaavainen. Alakuvassa luovuus on valloillaan, mutta suuret silmät hämmästyksestä selällään. Mitähän oivalsit ???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oivalsin, että ahaa, minä olenkin tämä ja tällainen ;-) Miksi sitä aina odottaa jotain erikoista tai kummallista, miksi tämä arkinen tuttu minä ei voisi olla juuri se oikea minä?

   Poista
  2. Taiteesi on kyllä erikoista ja jostain sinusta se tulee. Siis erikoisen kaunista ja omaperäistä:-)
   On hyvä tuntea se oma minä ja olla sen ystävä. Ystävän kanssa on helpompi kulkea. Elämä helpottuu kummasti, kun hyväksyy itsensä sellaisena, kuin on.

   Hyvin arkisena en itsekään pyri mihinkään, mitä en ole.
   Olen mitä olen, kummallinenkin, koska se on osa minua.
   Kummallisen leiman saa, jos ei pyri elämässä yleisiin ja tavoteltuihin normeihin ja tavoitteisiin.
   Kummallinen tummine väreineen, rumine ja arkisine töineen.
   So what. ei haittaa :-D Teen sitä mikä sisältä tulee, eikä kaikkien tarvitse siitä pitää :-)

   Poista
  3. Samaan pötköön katsoin silloin illalla vielä Inhimillisen tekijän ja siinä oli hyvää keskustelua itsensä hyväksymisestä. Filosofi Mattila, Kylli Kukk ja vielä yksi nainen, jonka nimeä en muista. Hyvä ohjelma ja kaikki puhuivat juuri kuten sinä. Olen samaa mieltä, että saan olla tällainen Linnunradan lentäjä, kuten Susu ajat sitten minut maalasi. Olen vaihtelunhaluinen, mutta usein yksin viihtyvä ja kummallinen. Siis minä.
   Kiitos Maahinen :-)

   Poista
 6. Olipa kyllä mielenkiintoinen tämä juttu!
  Pitäisikin kokeilla, hi!
  Hieno muuten tulikin sun kokeilustasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilemaan vaan, hauska tämä on. Yllättävän nopeasti lakkaa hahmottamasta paperin muotoa, kokoa, lyijykynän liikkeitä. Sitä luulee, että piirrän tuon ja tuon, mutta kun on silmät kiinni, niin käsi tekeekin ihan omiaan.

   Poista
 7. Kiitos hienosta vinkistä, tuohon kirjaan pitää tutustua. Todella mielenkiintoiset omakuvat :)
  Millin tulkinta osui kyllä nappiin :))))
  Oikein mukavaa toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että te täällä näette, mitä minä en näe, ja heti tärppäsi. Kiva kokeilu, teen varmaan joskus myöhemmin uudestaan, jospa sitten muutama idea olisi auennut.
   Kiitos Jaana Koo :-)

   Poista
 8. Avautumattomia ajatuksia, ulospääsyä odottelemassa. Siis ei vielä muumio tämä ykkönen. Kakkosessa muhii uusi juoni, se tarvitsee vähän kypsyttelyä, silti pieni kysymys katseessa. Sattumaa ei ole, kai sinä sen jo tiesitkin :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika sykkyrässä ovat, mutta paljon niitä on tulossa, hyvä :-)
   Aika suurikin kysymys ja jotenkin hämmästyttävä... Saas nähdä mitä on tulossa, ei sattumalta ei, vaan sitten kun olen kypsä ...
   Kiitos Aina :-)

   Poista
 9. Selvä se, aina kiinnostaa kysymys - kuka minä olen. Myös konstit, millä asiaa itselle selventää. Kuvauksesi Kaija Juurikkalasta ja Sielu ei nuku vaikuttaa niin kiinnostavalta, että heräsi halu tutustua lisää.
  Saatanpa tehdä tuon piirustustehtävänkin.
  Sinun piirustamista omakuvista näkee heti, että olet taiteilija. Ailimmassa kuvassa ilmeessäsi on huolen häivä. Silmät paljastavat sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huolen häivä on jaloista, etenkin nilkoista, mutta jospa nämä maalliset lääkärit osaisivat jotenkin auttaa. Jos eivät osaa, onhan niitä parempia auttajia, kuten tiedämme.

   Odotan malttamattomana kirjaa...kerron sitten lisää tehtävistä.
   Kiitos Aimarii, siitä vaan piirtämään...

   Poista
 10. Tämä onkin hauska idea, kiva kun teit kuvia itsestäsi alutajuntaisesti käden voimalla. Tätyypä kokeilla, tätä voi harjoittaa vaikka pimeässä. :) Mielenkiintoinen kirja varmaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tehtävä ei rasita silmiäsi, kun voit piirtää silmät kiinni. Siis kokeilemaan vaan. Lukeminen rasittaa liikaa, mutta kerron lisää kirjasta, kunhan saan sen.
   Kiitos Sisko :-)

   Poista
 11. Mielettömän hieno inspis! Hauska ja luova tarina mielenkiintoisena lopputuloksena kuva, jota voisi katsella ja ihmetellä pitkään. Kiitos vinkeistä inspiksen herättäjäksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vaan kaikki piirtämään, tästä tulee mielenkiintoinen inspis-sarja. Ja toisilta saa selvästi parempia vinkkejä, mitä itse tajuaa.
   Kiitos lepis :-)

   Poista
 12. Mielenkiintoista, sutinaa ja suhinaa sinussa on ja paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisinaan on, toisinaan ne ovat sykkyrässä tuolla jossain ylhäällä, mutta onneksi ovat. Avautuvat kun aika on.
   Mielenkiintoista - olen samaa mieltä. Jatketaan, kunhan kirja tulee...
   Kiitos Susu - Linnunradan lentäjän taiteilija. Sinähän se jo aikoja sitten teit hyvän tulkinnan.

   Poista
 13. Liebe Uuna,
  ein wirklich spannendes Thema, das zu faszinieren vermag... deine Bilder sind absolut genial, ich bin immer wieder begeistert.
  Herzliche Grüsse zum Sonntag, Sichtwiese

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank You dear Sichtwiese very much for Your comment. I hope translater did its job. This is the task, where first You look at the mirrow very close, especailly to Your eyes. Then You draw Your eyes closed with pen the picture, who You really are. Don't think anything and don't try to draw face, let Your pen wander over paper. And there You are.
   Let's try :-)

   Poista
  2. Liebe Uuna,
   ich versuche es ;-)... stelle es auf meine Moleskine für dich... Ganz herzliche Grüsse und eine Umarmung, Sichtwiese

   Poista
 14. Tämä olikin oiva idea! Taiteilijan taitava viiva näkyy heti ensimmäisenä. Ekassa selvästi on inspiraatio iskenyt, ideat suorastaan sinkoilevat ilmoille ja siivet alkavat jo kasvaa merkiksi, että kohta lennetään. Koska ihminen on montaa samassa, niin toisessa näkyy reaalisempi puoli, huolehtiva, huolestunut, ryppyjä elämän polulla, kauneus silti sisällä.
  Tätä pitää kyllä joskus kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa kokeilla! Piirtäessä tulee kummallinen tunne, ei tiedä, mitä käsi tekee ja unohtaa mitä oli tekemässä. Näin sen varmaan kuuluukin mennä ja sitten lopputulos on yllättävä.
   Kiitos Sirokko :-)

   Poista
 15. Katsoin tuoa ohjelman todella ihastuksisani ja ahaa elämyksellä.Nyt palaitui mieleeni juttuja sinun tekstistäsi.Kokeilminen on vain jäännyt totetamatta mutta ehkä tästä sain nyt pontta haasteeseen. On monta muutakin juttua mitä mielessä pyörii haasteen teemoilta. Ihanainen olet töissäsi-salaperäinen ja kiehtova-kuten kaikki luovat ihmiset.Ihania nuo hiuskiehkurat.Vesiväri työhön uppoaa silmäni ja tarkastelee sieltä näkyvää katsetta. Ehkä tämä on kuva siitä sitten kun ollaan tosi vanhoja ja ryppyisiä.Ei tänään, nyt ollaan vielä niin nuoria.Sinun kauniit kuvasi.Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säästin vielä ohjelman ja aijon katsoa sen uudelleen. Siinä oli niin paljon kaikkea hienoa, että ei ehtinyt imeä kaikkea, eikä muista.
   Tämän piirustustehtävän päätin tehdä heti, tämä jäi jotenkin niin mieleen.
   Ne sielunkuvatkin olisi mahdollista saada dvd:nä, mutta toistaiseksi vain tilasin kirjan, vaikka ohjelmassa näkemäni maalaukset olivat tosi kiinnostavia.
   Hieno tulkinta, kiitos RaijaAnnikki :-)

   Poista
 16. Alimmainen kuva on vaikuttava, silmät tuntuvat katsovan sielun sisimpään, siis katsojan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielu tunnistaa toisen sielun, siitä varmaan tunne.
   Nyt siis piirtämään Tuulento :-)

   Poista
 17. Kirjoitin melkoisen pitkän kommentin, joka hävisi taivaan tuuliin. Eli... Hieno idea- hieno toteutus. Pakko oli "napata" ideasi ja kokeilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, olisin halunnut lukea tuon kaiken, mutta minkäs teet. Paljon bloggeri tekee nykyisin temppujaan.
   Haluan nähdä kuvasi....siis kiireesti katsomaan....

   Poista
 18. I love that you gave this a go- it came out pretty cool-although you truly are much better looking!! heehee
  I bet you are now looking forward to your book! Fun!
  Thank you for sharing Uuna,my friend!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank You my dear friend Jackie for Your kind comment.
   This was very nice to try. First I was surpriced but then my friends helped me to see what these balls over my head really are...ideas...of course....

   Poista
 19. Vautsi vau, miten jännä idea ja erikoiset kuvat tulivat! Kokeilulistalle! Onneksi tätä inspishaastetta on aikaa levitellä 2 kuukautta, saattaa vielä käydä niin, että töitä tulee enemmänkin kuin 9. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun olen kierrellyt, olen tullut samaan tulokseen, että varmaan 20 erilaista inspistä tulee, ei voi mitään :-D
   Kirja tulee varmaan huomenna, tai viimeistään ylihuomenna, koska on jo lähtenyt varastosta. Sitten kerron lisää tehtäviä ja taas tulee inspistä...
   Kiitos Sari :-)

   Poista
 20. Aivan mahtava juttu, tämän kommentin jälkeen lähden heti peilikuvani luokse ja innolla odotan mitä kynäni siihen vastaa :).

  VastaaPoista
 21. Aika erikoinen mutta hieno idea ja lopputulos ihana yllätys :-) Kokeiluun menee kunhan taas inspiroidun :-)

  VastaaPoista