keskiviikko 14. lokakuuta 2015

11 Kysymystä EstheriltäLIEBSTER AWARD -haaste, jonka sain Estheriltä Herkin liidoin sinisiipi -blogista

Olen blogihistoriani aikana vastannut moniin kysymyksiin, kaikki on varmaan paljastettu, mutta koska Esther vastasi itse niin hauskasti ja kiinnostavasti juuri taiteilulla, niin innostuin ottamaan haasteen vastaan. Kiitos Esther, katsotaan löytyykö kätköistä mitään uutta.

Tässä Estherin kysymykset :

1. Koska teit ensimmäisen askartelusi tai maalauksesi?
Ostin 15-vuotiaana muutaman öljyvärituubin ja pari kunnon sivellintä. Niillä maalasin takan reunuksella pienen taulun. Sitä ennenkin piirsin ja maalasin vesiväreillä paljonkin, mutta niistä kuvista ei ole jäänyt mieleen mitään tiettyä. Eipäs, on sittenkin. Pari työtä muistan, joilla osallistuin piirustuskilpailuun 10 - 12 -vuotiaana. Toinen työ oli satulintu, jonka rintaan liuutin sakuroilla hehkuvat värit, toinen oli koulun pihalla narua hyppiviä tyttöjä. Kummastakin sain toisen palkinnon.
Tämä on ensimmäinen kuva, jonka löysin, missä maalaan. Ei ole telinettä, ja maalaan levylle, joka on naulattu suoraan seinään työskentelyn ajaksi. Kuva on n 70-luvun puolivälistä. Piirustuskouluun menin heti, kun vaadittavat 16-vuotta tuli täyteen, siis 60-luvun puolissa välissä. 

2. Missä teet mieluiten käsityötä, askartelet tai maalaat?
Työhuoneeni on paras paikka, koska täällä on kaikki saatavilla. Millään haisevilla maaleilla en voi täällä kuitenkaan maalata. Paljoa en mitään sellaisia värejä käytäkään, mutta jos ihan vähän jotain korostusta johonkin tarvitaan, menen varastoon ja esim. suihkutan siellä hengittämättä ja sitten syöksyn verannalle. Ulkona on kesällä parasta maalata, mutta varjot tai liika aurinko tuottavat ongelmia sekä liika kuumuus/kylmyys.
Työhuoneet ovat vaihdelleet pienestä sopesta aika suureenkin jossain vaiheessa. Kuva on 80-luvun alusta. Silloin työhuone oli suurin, nyt aika pieni, mutta toimiva. Ja toisaalta, nythän vain leikin ja harrastan, kyllä täällä mahtuu touhuamaan.

3. Mikä on taidesuunnista kiinnostavin sinulle ja miksi?
Tämän vastauksen jo kaikki arvaavat, mutta kerronpa miksi. Siis abstrakti. Se johtuu siitä, että takana on niin pitkä taiteilijaura, että kaikkea muuta olen jo maalannut niin paljon, etteivät ne enää kiinnosta. Nuorena mieleeni ei edes tullut, että maalaisin abstraktia. Mieluiten maalasin sellaista, mihin sai mallin, oli se sitten kukka tai kivi. Valokuvasin paljon ja käytin kuvia apuna maalatessani. Kesällä oli hyvä mennä ulos luontoon, se oli paras malli. 

Tässä kollaasi erilaisista töistä, joita olen tehnyt aikoinaan. Muut ovat öljyvärimaalauksia, mutta vasemmalla alhaalla on akvatinta. Grafiikkaa olen kokeillut, mutta ei se ole minun juttuni. Ja toisaalta se vaatii paljon välineitä, prässin sun muuta.
Nyt kuvat nousevat sisältä, en enää paljoa edes suunnittele mitä teen, annan alitajunnan nostaa kuvat esille. Luotan siihen ja se tekee kyllä kiitettävästi hommansa. Tänä syksynä kuvia ihan tulvii. Se on sikäli kummallista, että syksyisin aina sanat valtaavat pöytäni ja mieleni, mutta nyt kuvat eivät ole antaneet niille tilaa.
4. Mistä saat inspiraatioita töihisi?
Blogistanian haasteet ovat hyviä innoittajia. Muita inspiraation lähteitä ovat jo edellä mainitsemani alitajunta, myös unet. Myös välineet välillä innostavat, etenkin mixed media -töissä voi koko homma lähteä liikkeelle langan pätkästä tai paperin palasta.

5. Mitä haluaisit vielä opetella kurssilla tms?
Olen vuosia haaveillut/suunnitellut, että menen paperinvalmistuskurssille. Olen jopa lukenut kirjoista tekotavoista, mutta vielä vaan homma on jäänyt. Omatekoinen abstraktikuvioinen paperi olisi hieno pohja abstraktille maalaukselle. Paperi antaisi syvyyttä työhön.

6. Myytkö tuotteitasi?
Tällä hetkellä en myy, teen vain itselleni, silloin ei tarvitse tehdessä ajatella, mahtaako tästä joku tykätä. Aikoinaan tietenkin myin, nyt joskus jopa harmittaa, kun muistaa jonkin työn, jonka loppujen lopuksi olisi halunnutkin pitää itse. Mutta silloin ajatteli, että teen sitten taas uusia. Enhän voinut tietää, että allergia sitten yhtäkkiä pysäyttää kaiken. Onneksi alkuharmistuksen jälkeen olen löytänyt korvaavia välineitä, ettei taiteilu kokonaan jäänyt, vaikka ensin tulikin tauko.
7. Mitä teet mieluiten, maalaat, puutyöt,askartelu.?Olen ommellut paljon, vaatteet meille naisille, paljon kaikenlaisia naamiaisvaatteita ja muita hupijuttuja. Olen askarrellut tyttöjen kanssa paljon ja olemme keksineet milloin mitäkin koristeita esim. jouluksi. Maalaaminen on kuitenkin aina ollut minulle se oma ja mieleisin juttu. Nykyisin ompelu on jäänyt aika vähiin niskan takia, eikä se muutenkaan enää kiinnosta.  
Ylimmässä kuvassa olemme menossa Linnanmäelle. Tytöillä on uudet tekemäni mekot ja itselläkin 70-luvun levikset. Kun itse teki, sai ainakin tarpeeksi leveyttä lahkeisiin :-D Alemmassa kuvassa tytöt odottavat naamiaisvieraita.

8. Mikä on mielusin työvälineesi?
Kyllä se sivellin on, vaikka tykkään maalata myös palettiveitsellä. Kamerakin on mieluinen, mutta sivellin on sieluni jatke.
9. Haluaisitko tai oletko pitänyt näyttelyn?
Olen pitänyt niin monta, että enää en jaksa edes ajatella sitä ripustus- ym. rumbaa. Nuorena se oli jännittävää ja välttämätöntäkin, jotta sai töitä myytyä.
10. Teetkö mieluuummin mallista vai vapaasti?
Nuorena tykkäsin tehdä mallista, nyt vapaasti. Zentangleissa käytän kyllä siihen kuuluvia kuvioita, mutta itse työhän suunnitellaan täysin itse. 
11. Mitä käsityöt/askartelu, taiteet merkitsevät sinulle?
Kyllä taide on minulle sellaista elämän eliksiiriä, että ilman näivettyisin rusinaksi. Aina jotain täytyy olla menossa, tai ainakin suunnitelmissa. Nykyisin nautin eniten itse prosessista, lopputulos ei ole enää niin tärkeä. 

Lopuksi ohjeet haasteen jatkamiselle, mutta olen tosi huono keksimään, kelle antaisin ja toisaalta haaste on jo kiertänyt paljon. Esther antoi haasteen monelle sellaiselle, joille itsekin olisin antanut. Tehdään nyt niin, että jos sinua kiinnostaa, niin tartu rohkeasti haasteeseen ja vastaa sinäkin Estherin hyviin kysymyksiin.

Ohjeet Liebster Award-haasteeseen ovat siis seuraavat:

1. Kiitä tunnuksen antanutta bloggaajaa ja laita linkki hänen blogiinsa
2. Vastaa sinut nimenneen bloggaajan 11 kysymykseen.
3. Nimeä ja linkitä 11 Liebster Award-tunnuksen saavaa blogia, joilla on alle 200 lukijaa.
4. Keksi 11 uutta kysymystä valitsemillesi blogeille.

8 kommenttia:

 1. Ihania kuvia ja nuo maalauksesi! On paljonkin mistä voi kirjoittaa tai miten mutta taide on se mikä vie ja kuljettaa...Sinulla se oli jo nuoruudesta eläkeikään, minulla vasta nyt viime vuodet kun se oikea ammatti ei enää inspiroinut, paitsi lähipiirissä :)Aikoinaan tämä oli harrastus ja nyt "työtä"..sinulla toisinpäin.
  Kiva oli lukea tarinasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdit vielä kauan nauttia taiteen kanssaa elämisestä, niin minäkin, vaikka aloitinkin aikaisin. Mutta taide on niin laaja ja monipuolinen alue, että siellä riittää aina uutta, jos haluaa etsiä.
   Kiitos sinulle haasteesta :-)

   Poista
 2. Olet niin taiteilija sielusi sopukoista asti. Värit ja sivellin viitoittaneet pitkälti elämäsi suuntaviivoja.Itse olet siis abstraktiin työtapaan nyt viehättynyt. Minä tykkään 3:s vastauksen töistäsi tosi paljon.Kait johtuu siitä, että tajuankin niistä jotain.
  Haaveilet paparinvalmistamiskurssista. Joitain vuosia sitten minä tein paperia ja omatekoiselle paperille joulukortit. Mielenkiintoista puuhaa se oli.
  Sinulle oli varmaan helppoa vastata näihin taidealan kysymyksiin. Myös mukavaa nähdä kuvissa nuori Uuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aimarii, olen saanut sinulta käsintehdyn kortin, siis itse tekemällesi paperille. Se on hieno ja arvokas.
   Nyt minulla ei ole edes osoitettasi, kun olet siellä kaukana. Täytyy korjata asia maililliä.

   Kaikissa vastauksissa on kieltämättä taiteesta, mutta on siellä muutakin, kuten perheestä, tytöistä, heidän kanssaan touhuamisesta.

   Maalasin realistisesti monta vuosikymmentä. Haastetta riitti, koska halusin aina vain aidomman vaikutteen, mutta samalla oman käden jälkeni siihen. Usein etsin erikoisia kohteita. Mutta nyt tosiaan abstrakti on se, joka eniten kiinnostaa tai sitten sellainen puoliabstrakti, jossa mielikuvitus saa siivet ja alkaa nähdä kaikkea jännää.

   Poista
 3. Waude mikä ihana postaus ja ihanat kuvat. Ihanaa lukea vastauksesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Enkuli! Näin opimme tuntemaan toisiamme entistä enemmän.

   Poista
 4. Lovely to see these older photos of you and your girls! How sweet they are! And you made the dresses- I am so impressed! thank you for sharing UUna! xo

  VastaaPoista
 5. Oletpa vastannut perusteellisesti, kiva lukea :) Ihania vanhoja kuvia...Ja upeita töitä.

  VastaaPoista