perjantai 20. marraskuuta 2015

"Pipareita" ja puun kaatoaNo ei ihan pipareita, mutta Marraskuuta voi selättää  vaikka kaatamalla puita, vai mitä Lepis. Valo on tärkeää ja näin sitä saatiin meidän huusholliin.
Meillä oli kallion takana tiheä rykeltä suuria kuusia ja pari mäntyäkin joukossa. Tässä näkyy vain yksi kuusi, mutta tuosta oikealle oli vielä kolme suurempaa. Yhteensä siis kuusi suurta puuta lähti.

Itse ei puuhun kiivetty, vaan saatiin reippaat nuoret miehet hoitamaan homma. He tiputtivat puut alas ensin oksa kerrallaan ja sitten runko palasina.


Sieltä lähtee taas yhden latva. Ei huimannut nuorta miestä. Oksia tuli kauhea kasa, mutta yksi toinen kaveri haki ne sellaisella autolla, jossa oli suuri koura. Sillä oksat siirtyivät vauhdilla kyytiin ja jonnekin hakkeeksi.Nyt meillä näkyy sinistä taivasta. Huikeaa!!! Hieno homma, olisi pitänyt tehdä ajat sitten.

Tällä taudilla on vain samanlainen vaikutus, kuin sisällä, jos vaihtaa tapetit, niin sitten huomaa, että kattokin pitäisi maalata ja lattia hiota...eli jatkuu ja jatkuu... Meillä tämä jatkuu nyt niin, että kevättalvella otetaan vielä toiset kuusi puuta pois. Talon takaa saisi kyllä kolmannen ryhmän, mutta se on aika hankala paikka, koska puut ovat lähellä taloa. Sitä pitää miettiä. Silti tontti ei tule tyhjäksi, ei, ihan sopivasti vielä puita jää. Kun muutettiin 25 v sitten, puut olivat aika pieniä, mutta silloin aluella oli puunkaatokielto. Nyt moni on tästä ympäriltä kaatanut puita, kun on niin pimeää.


21 kommenttia:

 1. Huikeaa! Onneksi pojilla oli kunnon turvavälineet kun tuolla lailla oksat sahasivat altaan! Siinä on taito jota ei voi kuin ihailla kaukaa! Valo on aina hyvästä :) Marraskuussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valoa kaivattiin ja sitä saatiin, vielä kyllä puita riittää kaadettavaksi seuraavassa erässä. Taitavia kavereita!

   Poista
 2. Vaaralliselta hommalta näyttää, mutta kyllä ammatti-ihmiset hommansa osaa. Puut varjostaa pihapiiriä, nyt tuli varmasti valoisampaa ja samalla polttopuita jos on käyttöä.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle!
   Polttopuita tuli jälkipolville ja naapurillekin. Meillä on takka, mutta astmani ei anna käyttää sitä, harmi juttu. Valo on tärkeää, siitä nautin :-)

   Poista
 3. Rohkeita metsureita on apunanne. Mulla oli keväällä sama homma, mutta käytin lähelle tullutta motomiestä hommaan. Hinnaksi tuli vaan 20. kun ohimennessään pihani vierestä kulki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei päästy ihan kahdella kympillä, kun korjasivat vielä oksatkin pois. Arvaa vaan paljonko niitä oli, kun oli monta suurta kuusta.

   Poista
 4. Hui, ihan pelotti kattoa kuvia! Mutta sama homma on meillä käynyt. Kun talo rakennettiin kaikki puut jätettiin ja ne olivat pieniä. Mutta varmaan parikymmentä puuta on sittemmin kaadettu ja höh, muutama istutettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli tällainen alue, että haluttiin säilyttää metsäinen tuntu, eikä puita saanut kaataa. Nyt on tilanne muuttunut, kun kaikilla on suuri puita, jotka ovat jo taloille vaaraksi, jos tulee kovia tuulia. Onneksi jo saa kaataa ja niin on moni tehnytkin. Saamme valoa sekä naapureilta että omien puiden kaadolla.

   Poista
 5. No, nyt sullakin alkaa kukat kukoistaan ulkonakin!
  Aikamoinen urakka on tullut tehtyä ja valoa senkun nyt loistaa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä on liian monta mäntyä imemässä maasta voimaa, mutta mandalani keskeltä kaadetaan kyllä vielä kaksi mäntyä, niin sitten kasvit voivat paljon paremmin. Valoa tuli jo nyt oikein kivasti.

   Poista
 6. Puista saakin monta piparia ja vaikka mitä kivaa .)
  Kyllä sitä valoa etenkin tähän aikaan vuodesta kaipaa ja kesällä kukat tykkää.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa jäädä puupiparit tekemättä, mutta jälkipolvet saavat lämpöä takastaan. Valo on tärkeä moneen asiaan. Naapurit tämän kaatovimman aloittivat, sitten se on tarttunut kulovalkean tavoin monelle muullekin, kuten meille.
   Kiitos samoin sinulle :-)

   Poista
 7. Huikea homma, mutta tosi tarpeellinen. Nyt hedelmäpuut saavat valoa ja satoakin alkaa tulla kun puunjuuret lopettavat rosvoamasta kaiken ravinnon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän ryhmän juuret eivät ylettyneet hedelmäpuille asti, siksi tarvitaan vielä toinen kaatoprojekti, etenkin mandalan keskeltä haluan puut pois. Vielä silti riittäisi, mutta talon takaa on vaikea kaataa. Katsotaan nyt, miten tämä innostus jatkuu ja paljonko rahapussi kestää ;-)

   Poista
 8. Vaikka joskus harmittaa kaataa vanhoja puita. on se kuitenkin välttämätöntä. Kukat ei kuki, eikä mikään kasva kunnolla ja ei ole kivaa olla aina hämärässä. Valoa tarvitaan niin kuin kasvitkin ;-)
  Meillä samanlainen projekti mökillä. 8 isoa puuta kaadettiin pihalta viime kesänä itse, pojan ja vävyn avustamana.(tilaa kaataa).
  Ensi kesänä urakka jatkuu. Piha muuttui kuin taikaiskusta, valoisaksi, samoin mökki.

  Kotipihassa kaadatettiin muutamia ja kalliiksi tulee. Tekivät hakkeeksi saakka pihassa ja veivät kaikki roskat pois. Rungot jäi polttopuiksi. Parempi kuitenkin antaa ammattilaisen tehdä, ettei tule vahinkoa.
  Leppoisaa lauantai-iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emme varmaan olisi edes innostuneet, ellemme olisi nähneet, miten erilaiseksi naapurin piha muuttui, kun kaatoivat monta puuta. Se on kuin eri talo, valoisa ja kaunis.

   Nyt meilläkin alkoi valon etsintä. Kauniit kalliomme pääsevät oikeuksiinsa, kun suuret kuuset eivät peitä niitä. Keväällä jatketaan, kun alkuun päästiin.

   Kiitos Maahinen, mukavaa viikonloppua sinulle myös :-)

   Poista
 9. Kyllä puut kivoja on mutta on niistä haittaakin ja myös hoidettava. Valo on tärkeää pihassa kuin muuallakin. Minä tein yhdestä kannonpalasta ketjuineen koritseen roikkumaan,se oli jossain haasteessakin mukana. Taisi olla se eko/luomu.Hyödynnä sinäkin ne ulos taiteeksi. Tein istuimia kannoista ennen ja pöydänkin. Ja maalasin ne. Olivat aikansa hienoja. Onneksi ammattilaiset hoitavat kätevästi, maksaahan se toki mutta tuleehan itselle turvallisemmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puut ovat niin suuria käsitellä, että annoimme ne pois, mutta nyt kunnolla paljastuneeseen kallionseinämään aijon tehdä kalliomaalauksen. Ensi kesänä varmaan liikkuu tutkijoita nurkilla, että onko tuo aito, kuinka vanha on....ym :-)))

   Muistan kauniin koristeesi ketjuineen. Hyvää luovaa jatkoa ja kiitos ihanasta postista :-)

   Poista
 10. Tiheitä ja isoja kuusia pihassanne on näemmä ollutkin. Sinänsä upeita, mutta niin totta, että osaavat myös varjostaa ja viedä maasta isomman mahdilla voiman.
  Kyllä niitä hetken varmasti kaipaa, mutta uuteen tilanteeseen myös tottuu helposti, eikö? Hurjaa hommaa on isojen puiden kaato. ja varsinkin, kun sitä tehdään pihapuille, jossa puuta ei noin vain voi tyvestä sahata poikki ja työntää kumoon.
  Omassa pihassa olisi vastaavaa työtä. Taidan olla ollut itse jarruna asialle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alue on ollut 30 vuotta koskematta, ja rakennettiin alunperin metsään. Etelärinne, mutta valosta ei tietoakaan enää. Nyt asukkaat saivat kunnalta luvan alkaa kaataa ja johan alkoi tapahtua. Me olemme vähän jälkijunassa ja olemme vain katselleet ja ihailleet valoa naapureissa. Onneksi heidän kaatamansa puut toivat valoa meillekin, mutta ei riittävästi.

   Nyt yhteen naapuriin osui reippaita nuoria miehiä, jotka selvisivät ilman kalliita nosturiautoja. Vaari kävi heiltä kyselemässä ja niin lumipallo alkoi pyöriä. Valoa tuli ja lisää tulee, emmekä yhtään kadu, totuimme heti ja nautimme sinisestä taivaasta.
   Älä enää jarruta, tämä on hienoa!

   Poista
 11. Yikes! That was so high up there!!! brave young man for sure-either that or he is crazy! LOL
  So nice to see the blue of the sky again! Jackie

  VastaaPoista