sunnuntai 4. joulukuuta 2016

90 vuottaEilen juhlittiin äitini 90-vuotisjuhlia. Kaikki meni hienosti ja päivänsankari jaksoi juhlat loppuun asti.

Kerron juhlista siksi, että toivon, että yhtä keksimääni ideaa voisi käyttää muuallakin. On varmaan käytettykin, sitä en epäile, mutta kerron kuitenkin.

Kävi nimittäin niin, että muutama äidin koulukaveri ja ystävä meinasi jäädä pois juhlista siksi, että he eivät olisi pystyneet hakemaan ruokaa noutopöydästä. Onneksi soitin heille ja kysyin, miksi eivät ole tulossa. Kyytikin puuttui, mutta se järjestettiin ja kävimme tyttären miehen kanssa hakemassa heidät talolle. Mieheni oli hakemassa äidin veljeä vähän kauempaa.

Tilaisuudessa oli kymmenkunta huonojalkaista ja teimme niin, että keräsimme tarvittavan määrän "nuoria" naisia, jotka hakivat näille ruuat. Auttajien nimet lueteltiin ruuan alussa ja he saivat ensin mennä noutamaan ruuan näille autettavilleen. Koska nämä olivat lähes kaikki yli 90 vuotiaita, tilanteesta tuli juhlallinen ja näitä ihmisiä erityisesti arvostava. He olivat liikuttuneita ja kovasti mielissään. Vielä kun heitä kotiin vietiin, he kertoivat tuntemuksistaan ja kiittelivät kovasti.

Veljeni harrastaa vaimonta kanssa tanhuamista ja he olivat saaneet ryhmänsä tulemaan esiintymään meille. Se oli kaunista ja virkistävää. Mainio lisä ohjelmaan tuli siitä, että yksi ryhmän jäsen oli jäänyt yllättäen pois. Koska tansseissa oli sellaisia osuuksia, että tarvittiin tasaparit, tuli ongelma. Tilanteen pelasti talon isäntä, joka oli aikoinaan harrastanut tanhua vuosia, vaikka nyt oli pitkä väli. Ryhmä sai isännän puhuttua paikkaamaan poisjäänyttä. Onneksi hänellä oli punainen paita ja tummat housut, niin vaatetuskaan ei haitannut, vaikka muilla oli kansallispuvut. Uskomattoman hienosti hän tanssi, vaikka ei aina tiennyt, mitä oli tulossa.

Kanttori kävi tuomassa seurakunnan terveiset ja onnittelut ja serkkuni johdolla lauloimme muutaman joululaulunkin. Aika kului yllättävän nopeasti.

Ruoka oli todella hyvää ja erikoisruokavaliot oli huomioitu harvinaisen hyvin ja herkullisesti. Voitteko kuvitella, että maidoton ja gluteeniton täytekakku voi olla niin hyvää ja joululaatikot myöskin. Kerrankin tunsin itseni tasavertaiseksi muiden juhlijoiden kanssa, kun sain kaikki samat herkut kuin muut. Meitä oli neljä keliaakikkoa, kaksi maidotonta ja parikymmentä laktoositonta. Näiden suuresta määrästä johtuen kaikki ruoka olikin laktoositonta.

Jos juhlat olisi pidetty kotona, minulla olisi ollut monta työntäyteistä kahvinkeittopäivää. Nytkin oli monenlaista järjestettävää. Tällaisen juhlallisen iltapäivän äitikin jaksoi paremmin kuin monipäiväisen juhlinnan.

Yritin jo kesällä puhua äitiä ympäri, että juhlat pidettäisiin talolla, mutta ei hän suostunut vielä silloin. Kun nuorempi tyttäreni kävi kesällä muutaman kerran mammaa katsomassa, hän sai mamman suostumaan juhliin. Se oli hieno juttu.
Tyttäreni hoiti myös lähes kaikki järjestelyt, piti tervetuliaispuheen ja sen lisäksi kertoi mammasta ja omasta lapsuudestaan. Tällaiset tehtävät ovat ennen langenneet minulle, mutta nyt on tapahtunut sukupolven vaihdos ja siitä olen erityisen onnellinen.

Nyt on kaikin puolin hyvä mieli :-)
26 kommenttia:

 1. Hyvä mieli tulee myös lukijalle kun kaikki meni hyvin ja syntymäpäivät olivat saajalleen antoisat.
  Mukavaa 2. adventtia.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juhlista jäi hieno muisto.
   Hyvää 2. adventtia sinullekin :-)

   Poista
 2. Hienosti järjestetty! Ja nimenomaan vanhusten ehdoilla. Kaikille varmasti mieluisat juhlat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on hyvä mieli ja niin uskon olevan muillakin, äidillä, tyttärilläni, sisaruksilla ja muilla vierailla.
   Kiitos Sirokko :-)

   Poista
 3. Tätä oli ilo lukea. Upeat juhlat äidillänne, ikimuistoiset.
  Ja kun ottaa kaiken valmiina, juhla on kaikille juhla. Hyvä, että mamma lopulta suostui.

  Hienosti olet järjestänyt vieraiden mahdollisuuden saapua ja olla juhlapaikalla.
  Kaunis ja kunnioittava kohteliaisuus iäkkäämmille vieraille. Hekin ovat saaneet olla kunniavieraina äitisi juhlissa. Ihanaa <3

  Sinun äitisi oli siis reilun vuoden nuorempi, kuin minun.

  Leppoisaa sunnuntaipäivää ja kynttilän valoa <3  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mietin eniten, että onneksi rohkaisin mieleni ja soitin äidin ystäville, miksi he eivät ole tulossa. Niin tilanne selvisi ja siitä sain sitten idean muidenkin vanhojen auttamiseksi.

   Äiti ihmettelee jatkuvasti, miten hän on voinut elää näin vanhaksi, kun kaikki veljet ja muutama siskokin ovat lähteneet niin nuorina. Paljon on sairauksia tullut geenien mukana ja edelleen minullekin. Mutta onneksi äiti on esimerkkinä, että silti voi elää pitkän ja antoisan elämän.

   Kiitos Maahinen :-)

   Poista
 4. Oi miten hienosti järjestetty juhla! Varmasti tuli kaikille hyvä mieli:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten kun saamme tyttärentyttären ottamat kuvat, voimme elää juhlat uudestaan.
   Kiitos Silkku :-)

   Poista
 5. Tämä on suuri tarina äitisi 90 vuotis juhlista. Monta asiaa voi tapahtua kun on iäkästä ja huonosti liikkuvaa juhlijaa, onneksi keksitte ruokien tarjoilijat. Onneksi kaikki meni hyvin ja sankari jaksoi loppuun asti. Kyllä on komea amaryllis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhlista jäi hieno muisto. Onneksi kaikki meni hyvin. Äiti vähän jännitti, ettei vain tulisi mitään kommelluksia. Itseään hän lähinnä tarkoitti, mutta kaikki meni hyvin. Tytär laittoi tukan kauniisti ja minä huolehdin vaatteet.
   Kiitos Sisko :-)

   Poista
 6. Onnittelen juhlijoita ja varmasti tuostä jäi upeita muistoja jokaiselle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkkis! Jäi kaikille hyvä mieli, kun kaikki meni niin hyvin.

   Poista
 7. Kuulostaapa ihanalle näin hienosti järjestetyt juhlat. Kyllä 90v on niin kunnioitettava ikä, että jos juhlittava suinkin jaksaa olla paikalla, juhlat pitää järjestää. Suuret onnentoivotukseni ja paljon mukavia vuosi eteenkin päin, vaikka hän ei tätä luekkaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin näitä vuosia kannatti jo juhlia, siksi porukalla puhuimme mamman ympäri. Nyt hän on itsekin iloinen, että juhlat lopulta järjestettiin. Hyvin hän jaksoi. Hänellä pää toimii hyvin, mutta jalat välillä kenkkuilevat.
   Kiitos Selma :-)

   Poista
 8. Siellä on ollut muistorikas syntymäpäiväjuhla. Hyvin lämminhenkinen ja välitön. Syntymäpäiväsankarille hyvä mieli juhlastaan, kuten kaikille muillekin, minullekin, kun luin.
  Onnea ja terveyttä äidillesi tuleville vuosille myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännästi ajatukset piipahtavat vähän väliä vielä juhlassa. Hyvä mieli, se on totta ja varmasti vielä ensi viikkokin menee "jälkijutuissa". Juuri sain tyttärentyttäreltä ensimmäiset kuvat. Niistä on kiva tehdä äidille jouluksi kuvakirja.
   Kiitos aimarii :-)

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kiitos enkuli!
   Näistä juhlista jäi kiva muisto. Ei haittaa vaikka pari edellistä viikkoa meni kaikessa pienessä järjestelyssä. Minä hoidin mm äidin vaatetuksen ja pitihän apujoukoille kahvit tarjota ennen talolle lähtöä.

   Poista
 10. Kaunista, juhlavaa, mieleenpainuvaa. Olet touhuntyttö järjestämään hyvää lähimmäisillesi. Onnistumisen ilo on parasta iloa. Hieno ihminen SINÄ.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aina! Onneksi jälkipolvetkin ovat jo apuna, kaikki ei enää jää minun harteilleni, kuten ennen. Nyt saa itsekin nauttia juhlista, kun ei tarvitse yksin jännittää kaiken onnistumista.

   Poista
 11. Tuli todellakin oikein hyvä mieli juhlakuvauksestasi. Lämminhenkistä ja toiset huomioivaa. Kiva kun jaoit juhlat meille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Armiida! Jännää että vielä vaan mieleen tulee erilaisia tilanteita ja ihmisiä juhlasta. Niin varmaan äidilläkin. Nyt on jo nukkunut, mutta yö ennen ja jälkeen juhlien oli mennyt aika huonosti.

   Poista
 12. UUna, oli ihana lukea äitisi syntymäpäivistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Unelma :-) Olisi ollut kiva laittaa kuviakin, mutta annan nyt äidin elää omaa rauhallista elämäänsä.

   Poista
 13. Ihanat synttärijuhlat. Jäi lämmin ja yhteenkuuluvaisuuden tunne, kun luin tekstisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki meni hienosti ja saimme hyvän mielen. Myös äiti on jälkikäteen oikein tyytyväinen, että suostui. Nyt laitetaan jopa kiitoskortit ja tyttärentyttären kuvista teen ifolorin kirjat muistoksi.

   Poista