maanantai 27. lokakuuta 2014

Kuusiston linnan sfinksi


Vanhan Kuusiston piispanlinnan raunioita vartioi jylhä patsas. Viimeinen piispa ei ole jättänyt asuinsijaansa, vaan on jäänyt vartioimaan raunioiden rauhaa. Siluetti on ylväs taivasta vasten ja vaikka profiilia katsoo mistä suunnasta tahansa, aina se näkee kaiken.Miten aika ja luonto ovat voineetkin muokata muureista ihmisen kasvot, jopa silmäripset ovat kasvaneet paikalleen. Uskomaton tunnelma.


Taikakuvissa juuri näytinkin piispanlinnan kauniita portteja. Tässä on linnan sisäpihaa. Itse linna on luodolla ja meri on lähes joka puolella ympärillä. Linna on aloitettu rakentaa 1200-luvulla ja paras kausi oli 1400-luvulla, kunnes kreivi Pietari Prahe päätti muuttaa piispan Turkuun ja linnaa alettiin purkaa.


14 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia olet linnanraunioista ottanut ja ihan selvästihän siinä on ihmisen kasvot ja ne ripsetkin vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kummallinen tunne, kun missä tahansa käveli, niin piispa seurasi. Sama juttu kuin hyvässä muotokuvassa: silmät seuraavat koko ajan.

   Poista
 2. Piti oikein tarkistaa parin vuoden takaisia kuvia käynnistämme Kuusistonlinnan raunioilla ja kyllä...minunkin kuvissa tämän "piispan" profiili on nähtävissä. Ei ihan niin selvästi kuin sinun ensimmäisissä kuvissasi kylläkään.
  On hieno paikka, jospa ensi kesänä tulisi tehtyä uusi reissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pongasin jo parkkipaikalta tämän herran ja tuli sitten tietenkin seurattua, miten hän seuraa meitä. Jännä tunnelma ja hieno paikka. Sopivan pieni retkikohteeksi.

   Poista
 3. Upeat kuvat hienosta paikasta. Nuo kasvot on loistava bongaus! Ripset kruunaa kasvot :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten jokin pieni pensas tai ruohotupsu onkin kasvanut juuri ripsien kohdalle? Uskomatonta, mutta totta.

   Poista
 4. Jyhkeä profgiili ja hienot rauniot, mutta miksi piti särkeä:o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtaan pääsevät ovat aina hajoittaneet edellisen vallanpitäjän linnakkeet. Tässä vaiheessa maallinen päällikkö puuttui uskonnolliseen puoleen ja kaikki arvokkaat kirkon esineet otettiin valtion haltuun.

   Näkeehän vieläkin kaupoissa, milloin on tullut uusi pitäjä tai omistaja. Kaikki pitää hajottaa ja rakentaa uudestaan, etteivät vaan ostajat löytäisi mitään :-o

   Poista
 5. Raunion herran komea profiili silmäripsineen. Miksi hieno linna täytyi purkaa vain sen takia että piispa muutti Turkuun. Historiasta löytyy välillä ihan hassuja temppuja. Komeat on rauniotkin, tykkään niitä katsella ja jos voisi pompata ajassa taaksepäin ja nähdä ne ehjänä ihmisineen kaikkineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnasta on tehty rekontstruktiopiirroksia ja niitä on nähtävillä siellä paikan päällä. Näkee missä on mikin huone ollut ja mikä alue on ollut vartijoille, talleille ym.
   Hajoita ja hallitse -periaate on aina ollut ja tulee kai olemaan, kun seuraa esim. Ukrainan ja Syyrian tilannetta...

   Poista
 6. Jäyhä profiili, tulee mieleen maamme suurmiehet, esim. Sibelius.
  Harmittelen kuvia katsoessani, miksi ihmeessä en tullut käyneeksi näillä raunioilla, kun siellä melko lähellä vuosikymmenet asuin. Tiesin raunioiden olemassa olon kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä pienempiä nähtävyyksiä on paljon ja usein tulee Turun seudulla käytyä linnassa, tuomiokirkossa ja Luostarinmäellä. Hienoja paikkoja kaikki, mutta tällaisissa pienemmissä on oma tunnelmansa ja erikoispiirteensä.

   Nythän pääsit lähes käymään :-)

   Poista
 7. Hieno bongaus, jopa ripsetkin.
  Rauniot ovat aina kiehtovia, saati sitten kun kasvotkin on mukana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo ripset ovat kyllä piste iin päälle, mutta kyllä suuri profiili taivasta vasten oli hieno näky jo parkkipaikalta.

   Poista