perjantai 27. helmikuuta 2015

Minun tapani sitoa kirja


Ennen kuin pääsin kokeilemaan ideaani kirjan sitomisesta, oli saatava sivut. En halunnut tasaisen värisiä valmiita papereita, eikä niitä olisi tämän mallisia ollutkaan. A4 ei olisi riittänyt. Minulla on samaa ruskeaa vahvaa pakkauspaperia rullassa, mihin olen maalannut suurimman osan naamoista.

Koska paperi oli piukassa rullassa se meni koko ajan kippuralle. Niinpä päätin maalata sitä, samalla tuli kaksi kärpästä: paperi oikeni ja toisaalta paperiin tuli elävää pintaa. Koska paperi on ruskeaa, se on vanhahtavan oloista.

En raaskinut oikaista kuvaa, koska jos olisin niin tehnyt, olisi tuo pikkuinen kurkkija vasemmasta reunasta poistunut. Hän siellä katselee, mitä oikein teen. Ensi viikolla esittelen kehdossa touhuavan porukan :-)


Revin sivut paperiveitsellä oikean kokoisiksi. Näin sain paperien reunat rosoisiksi. Tein yhteensä neljä nippua, jokaisessa viisi paperia. Eli yhteensä sivuja on 80. Kyllä siinä vähäksi aikaa riittää täytettävää. Koska kirjan selkä on niin leveä, olisi mukaan mahtunut enemmänkin sivuja yhteen nippuun, mutta silloin päällimmäiset alkaisivat työntyä ulos ja reunasta tulisi epätasainen. Onhan se nytkin vähän, mutta pysyy kuitenkin kansien sisällä.Porasin reijät nippujen keskelle samalla sapluunalla kuin selkäänkin, jotta ne sopivat yhteen. Sen jälkeen pujotin kaksinkertaisen kalastajalangan kannesta sisään, ensimmäiseen reikään ja sitten toisesta reijästä ulos selkään. Langan päät jätin roikkumaan ulos ja uusi lanka ja uusi kierros. Näin jokaiseen nippuun tuli kaksi lenkkiä. Helppoa kuin mikä. Sitten vain tiukat solmut selän ulkopuolelle.
Koska tarkoitukseni on laittaa mustaa pitsiä selkään, narut eivät haittaa siellä takana mitään. Ehkä laitan yhden suojakankaan väliin, se selviää sitten tekovaiheessa.Tässä narut näkyvät selässä, mutta seuraavassa kuvasarjassa eivät enää näykään. Katsotaan mitä muuta keksin selkään. Kannet ovat saaneet koristeiksi vanhoja rikkinäisiä korujani, jotain pientä varmaan tulee mustaan pitsiinkin. Ei liikaa, mutta muutama kimallus.

Tälle systeemille en anna takuuta, mutta aika tukevalta tuntuu ja oli tosi helppo sitoa. Sivut ovat väljästi, koska minulla on tunne, että sisälle tulee myös muutama kollaasi ja rypistetty paperi. Mitä muuta, sen aika näyttää. 


30 kommenttia:

 1. ....................................................................
  ...................................
  ................
  .........................................
  .........................................................  kuten huomaat olen sanaton

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...mutta rytmikkäästi, huomaan :-DDD

   Poista
 2. Kiva kun on väljyyttä niin sopii hyvin tavaraa sisälle.Minulla tulee joskus liiankin tiukkaa,toki riippuu mitä sinne haluaa. Näyttää tosi kivalta ja tuo revitty reuna antaa elävyyttä.Pakkauspaperi on hyvää ja olen itsekkin sitä käyttänyt.Ihanasti olet sivut päällystänyt.Minusta tuntuu että on pakko itsekkin kokeilla tätä tapaa..kunhan ehdin.Annoit monta kivaa ideaa.Kiitos. Odotan seuraavaa vaihetta. Hyvää viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, mestarille ideoita, tämä on suuri kunnia. Kyllä minä olen sinulta käynyt kurkkimassa monta ideaa ja sitten soveltanut omille taidoille. Tässä vaiheessa kun ei voi suoraan syöksyä mestarilinjalle.
   Runoja varten voisi kyllä tehdä vähän tiiviimmän version.
   Kuten huomaat, suunnitelmia on jo jatkoa varten :-)

   Poista
 3. Vau, miten hienoa kirjaa siellä väsäilet!
  Voi juku, pitääkö munkin alkaa tekeen tollasta.
  Olen katsellut kyllä näitä kirjojen tekoja monessakin blogeissa, mutta en ole vaan saanut itsestäni irti tehdä sitä itse.
  Olen tehnyt vaan valmiista paksusta vihkosta, kovakantisesta,sellasen kuvapäiväkirjan tapasen, mutta ei voi tällaseen verrata ollenkaan.
  Mulle ei vielä tänäänkään tullut mitään tietoa Tayksista, eli nyt on viikonloppu aikaa väsäillä, hi!
  Mutta ei taida olla sopivaa laatikkoa nyt heti, pitää mennä kauppaan ja tyhjentää se ensin.
  Mutta pitää kyllä kokeilla tätä!
  Hieno on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä homma on kyllä niin mukaansa tempaavaa, ettei mikään pysäytä...uusia ideoita jo muhii ja yhden kannet ovat liimauksessakin, mutta siitä tulee sellainen lokerokirja, mihin saa pieniä aarteita talteen. Siihen palataan myöhemmin. Kuten näet, höyry nousee vaan ja into kasvaa, kun pääsee jyvälle.

   Aarteita ovat sinunkin vihkosi, eivät kannet paljoa lohduta, jos ei ole sisältöä, se on kuitenkin tärkein. Toivottavasti pian tulee vastauksesi, niin saat apua ja siitä alkaa paraneminen. Odotellessa on hyvä tehdä jotain mielenkiintoista, että saa ajatukset muualle.

   Poista
 4. Väljyyttä saa ollakin tällaisessa kirjassa. Minun korttikirjat meinaavat aina haljeta, kun en malta tehdä riittävän tilavia sivujen välejä.
  Tästä tulee kyllä mahdottoman hieno ja mielenkiinolla oottelen mitä sivuille taiteilet. Hommaa siinä kyllä riittää mutta aina sitä tekee mikä kiinostaa ja tuntuu kivalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kirjan ei ole tarkoituskaan tulla heti valmiiksi - paitsi kannet - mutta sisältöä rakentelen sitten pikku hiljaa.
   Minulla on toinen kirja menossa pieniä kortteja varten. Siihen laitan taskuja, siksi laitan vain muutaman tukevan sivun, että olisi tilaa.
   Niin innostavia ovat kaikkien kirjat olleet, että pakkohan tähänkin hullutukseen oli lähteä mukaan :-DD

   Poista
 5. Saman sidontaidean katsoin vanhasta kirjasta. Siis rakennan myös kirjaa, mutta aivan tavallista, kuten olen muutenkin. Laitan kuvan valmiista, jos ja kunhan se siitä kokoontuu. Mahdottoman hauska nähdä, millaisia kirjoja lopulta syntyy. Tuo sinun pakkauspaperisi on kyllä kuin luotu sivumateriaaliksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkauspaperi on siitä hyvää, että se on vahvaa ja sitä riittää - eikä värikään ole hassumpi tähän hommaan. Liimasin juuri selän, mutta siihen en ole ihan tyytyväinen, olisi kannattanut laittaa rypistetystä paperista. Olkoon nyt, en jaksa enää kiskoa pois.

   Eikö ole kummallista, miten nämä ideat ja tekemiset vaan tarttuvat, ei voi muuta kuin nostaa kädet antautumisen merkiksi ja iskeä sormet liimaan :-D

   Poista
 6. Oi, miten hieno kirjasta tuleekaan! Onneksi et oikaissut ensimmäistä kuvaa, se on aivan ihana!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku pieni siellä kurkkii, eikö ole hauska. Vahingossa tuli, mutta jääköön siihen katselemaan.
   Kirja alkaa olla ulkopuolelta valmis, mutta sisällössä riittää vielä hommaa...

   Poista
 7. Joo, juuri näin! Selkää ja toimivaa. Sisältöä jään mielenkiinnolla odottelemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisen kirjan kanssa on jotenkin niin kiire, valmista pitää tulla, siksi kehitin tällaisen nopean ja helpon sitomismenetelmän. Tutustun sitten ajan kanssa niihin hienompiin. Materiaalit ovat vahvoja, joten uskon jonkin aikaa kestävän.
   Saas nähdä, mitä sisälle alkaa syntyä...

   Poista
 8. Sivuissa on erittäin kauniit sävyt, kauniisti vanhahtavat.
  Olisin vastaavassa tilanteessa leikannut saksilla sopivan kokoisiksi, ei olisi tullut mieleenkään paperiveitsi, tämä oli antoisa vinkki :)
  Voin kuvitella miten innoisasi olet tästä, eikä syyttä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täällä kihinä käy, siinä olet aivan oikeassa :-D
   Minusta tähän ruskean kirjavaan paperiin sopi jotenkin tämä revitty juttu. Tästä en voi kyllä ottaa pisteitä itselleni, vaan tämän idean näin RaijaAnnikin blogissa. Siellä on muutenkin paljon vinkkejä ja malleja itse tehdyistä kirjoista. Kannattaa vierailla...

   Poista
 9. Hieno idea tehdä alusta asti sivut noin. Ihanat värit ja mielestäni niin sinun näköinen mitä olen katsellut sinun töitäsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halusin tehdä kirjan kokonaan itse, sivuja myöten. Nyt sivuissa on jo jokin vihje siitä, miten voisi jatkaa. Värejä kun alkaa korostaa tai poimii sieltä jonkin yksityiskohdan ja sitten peittää muut. Katsotaan mihin suuntaan lähtee. Tämä on mielenkiintoinen projekti :-)

   Poista
 10. Siellä pikkuiset silmät tarkkailevat kansien tekoasi hyvin kiinnostuneen oloisesti. Onko tullut ohjeita?
  Projektiasi seuraan minäkin ja alan vissiin päästä kärryille. Valtaisalla innolla olet työhön ruvennut ja mielenkiintoisia toteutuksia tässä esitellyt.
  Vaude, sanon minä vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä niin hauskaa hommaa ja tosi innostavaa, kun koko ajan uusia ideoita pulpahtaa mieleen.
   Olen pitkään pistänyt näitä ja ATC-kortteja hanttiin ja nyt alan tehdä molempia. Koskaan ei siis kannata sanoa ei koskaan. Kummasti sitä mieli muuttuu ja jostain se kipinä iskee...varo vaan, siellä se jo itää :-D

   Poista
 11. Kiitos vinkeistä ja ideoista. Kirjasi tulee olemaan todella upea ja ainutlaatuinen kappale.Olet tehnyt taidokasta työtä ja se kyllä näkyy! Itse teen nyt helpon ja yritän ajan kanssa tehdä myös kaiken itse. Tein kirjaani pari taskua ja ideoita muhii minullakin ,monta erilaista kirjaa voi tehdä ja antaa vaikka lahjaksikin kun ovat sen verran hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ole jännää, miten tehdessä ideoita pulpahtelee ja edellistä tehdessä suunnittelee jo seuraavaa. Kirja on mainio säilytyskansio, kun tekee lokeroita. Seuraavaksi teen sellaisen ATC-korteille.
   Mutta ei pidä unohtaa, että tänne sisällekin pitäisi jotain saada. Sinulla on sisus jo hyvää vauhtia menossa, minulla on vasta pohjavärit.

   Poista
 12. Minä samaistun tuohon pikkuiseen kurkkijaan, joka ihmettelee prosessin etenemistä kehdon laitaa pureskellen... sitten kun minustakin tulee iso...
  Valmiiksi pohjamaalattu pakkauspaperi on tosi hyvä idea! Tulee todella hieno taidekirja, oman näköinen aasta ööhön. Joskus täytettynä todellinen aarre muistoksi jälkipolville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä kirjoilla saan toivottavasti noita irrallisia paperikasoja vähenemään, tai jos ei vähenemään,niin ainakin niiden lisääntymisen pysähtymään. Minulla on vain sisällön kanssa se ongelma, että olen aina repäissyt paperirullassa ison palan, nyt täytyy opetella tekemään paljon pienempää. Siinä minulla uutta haastetta.
   Silmissä siintää rivi omatekoisia kirjoja tuossa hyllyllä. Tilakin on raivattu valmiiksi :-DD

   Poista
 13. Silmät suurena täällä katselen ja ihastelen! Tästä teet vielä upean taidekirjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista alkaa tehdä sisäsivuja. Tuo kevyt maalaus johdattaa toivottavasti aina johinkin suuntaan, ettei tarvitse tuijottaa valkoista paperia. Yritän olla pilaamatta kirjaa :-D

   Poista
 14. Tästä kirjastasi tulee upea. Ison työn olet tehnyt pelkästään sivujen kanssa. Kiva idea tuo pakkauspaperi. Kestävääkin. Eka kirjapostauksessa kerroin kierrätysideasta. Se oli ruskeaa ohutta kartonkia, jota sain kaupasta. Roskiin menevää tavaraa, mutta kaunista ja vahvaa. Kokeilen sitä seuraavaan.

  Sivujen sitominen noin on helpompaa, joten hieno idea, tehdä se noin. Ja nyt väliin jää väljyyttä, joten sopii paljon töitä. Langat saa nätisti peitettyä.

  Yritän ensin siirtää runot eka kirjaan ja loput sivut jää odottamaan uusia runoja.
  Aloitan uuden vasta runojen siirron jälkeen. Tässä on nyt aikaa kypsytellä seuraavan kirjan materiaaleja.

  Kirjasi on jo nyt hyvin kaunis ja mitä siitä tuleekaan, kun on valmis. Suloinen vauvanukke kurkkii kehdon reunalta paperin maalausta ;-) Pikkuapurit mukana...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli monta liiman kuivatusvaihetta välillä, siksi aloin siinä odotellessa suunnitella jo seuraavaa. Tarvitsen nimittäin taskuilla varustetun kirjan ATC-kortteja varten. Sekin kirja on melkein valmis, mutta se oli paljon helpompi tehdä. Sisäsivut on, mutta ei vielä taskuja eikä kortteja. Siihen keksin vielä helpomman tavan liittää sivut, mutta palataan siihen myöhemmin.

   Tähän kirjaan teen aina taidetta, kun tulee sellainen fiilis. Selän liimasin tänään, vielä yksi tärkeä sana kanteen ART.

   Järkevää kyllä tehdä yhtä kerrallaan, niin pysyvät langat paremmin käsissä, mutta minulla alkoi taas höyrytä :-DD
   Kiitos Jaana!

   Poista
 15. This is absolutely Brilliant Uuna!! I wait in anticipation for more!!! I love how you painted the one long piece- and snoops watching-heehee Love the piece that is on the front of the book also- can't wait for more photos!! hugs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank You Jackie very much for Your kind comment.
   I have got today ready my book and I put some photos...wait a moment :-)

   Poista