sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Muistirikasta Uutta VuottaOikein Hyvää Uutta Vuotta kaikille :-)

Eikös uutena vuotena tehdä aina lupauksia? Teitkös sinä?

Me teimme vaarin kanssa ja aloitimme jo joulunpyhinä. Olemme nimittäin huomanneet, että nimimuisti on alkanut heiketä. Voisin vaikka maalata muotokuvan jostain puheena olevasta henkilöstä, mutta nimeä en muista millään, eikä vaarikaan. Välillä kilpailemme, kumpi muistaa nimen ensin.

Nyt päätimme alkaa hieroa muistinystyröitä parillakin eri tavalla. Ensimmäinen ovat nämä lasten muistipelikortit. Vaikka ne on suunnattu lapsille, ei olekaan niin helppoa muistaa missä mikin kortti on. Aloitimme tällaisella pienemmällä sarjalla, vaikka pakkauksessa oli kortteja tuplasti. Nämä olivat eläinaiheiset, eikä myytävänä nyt näkynyt muita. Aika tasaväkisiä ollaan, lähes vuorotellen voitetaan. Se on ihan hyvä, niin ei ainakaan jatkuvasti häviöllä oleva luovuta.

Toinen tapa muistin parantamiseen on ollut kilpailu siitä, kumpi muistaa enemmän laulajia, näyttelijöitä, lintuja...lauluja... Ensin kirjoitimme kumpikin paperille muistamiamme ehdokkaita noin kahdeksan minuuttia. Sitten olemme välillä tehneet niinkin, että vain luettelemme vuorotellen muistamiamme esim. lintuja. Kummalta loppuu ehdokkaat ennen, se häviää.

Muistin virkistämisen lisäksi olen taas kerran päättänyt yrittää niitä kahta vanhaa juttua, jotka aina ovat listalla, siis liikkuminen ja laihduttaminen. Liikkumiseen auttaa jo syksyllä aloittamamme tasapainoryhmä. Se on ollut tosi tehokasta ja olemme joululomallakin harjoitelleet liikkeitä. Loppiaisen jälkeen ryhmä taas jatkaa, sinne menemme. Pakkasilla en laita nenääni ulos, siksi olen keksinyt sisällä tapahtuvaa liikuntaa. Musiikki on minulle niin tärkeää, että sen tahdissa teen mitä vaan, enkä edes huomaa ajan kulua. Tanssin siis pitkin huushollia vapaamuotoisilla askelilla. Se on hauskaa ja tehokasta, hiki tulee.

Painoa yritän nyt tyttären ehdottamassa netissä toimivassa Sulamossa. Siellä ohjelma laskee kalorit ja sen, että kaikkea tulee kuitenkin riittävästi. Kokeilin sitä jo syksyllä ja huomasin ohjelman monipuoliseksi ja hyväksi. Vitosen se maksaa, eikä muiden kanssa tarvitse olla yhteydessä, jos ei halua. Minä ainakin yritän ihan yksikseni. Sen olen huomannut - minkä olen tiennyt jo ennestään - että tällaisissa ohjelmissa annetut kalorimäärät eivät laihduta minua yhtään. Elimistöni on niin tarkkaan kaiken käyttävä, että on pakko vähentää kokonaiskalorimäärää reilusti, jos meinaa laihtua. Samaa tytär sanoi. Tämä ei ole pelkästään ulkonäkökysymys, vaan sokerini ovat alkaneet nousta ja on pakko pudottaa painoa. Äidin puoleisella suvulla on kaikilla diabetes, on siis vahva geeniperimä tähän tautiin. Luulinkin pitkään, että minulla on isän verenkierto, mutta viime talvena, kun sairastin, niin elimistö heitti kerralla rajun verenpainetaudin ja sitten vielä sokerin. Harmi :-(

Tällaisia suunnitelmia uudelle vuodelle. Aijon ne pitääkin, joten eivät suunnitelmiksi jää.

Tsemppiä sinun suunnitelmillesi!


32 kommenttia:

 1. Muistipelejä tulee leikittyä pojantyttären 4,5v kanssa, enkä todellakaan aina voita:)
  Pitänee myös ottaa muistiharjoitukset ohjelmistoon ukin kanssa, kiitos vinkeistä.

  Hiljaa itsekseni olen myös päättänyt lisätä liikuntaa, nimenomaan terveyden takia. Pakkasilla en myöskään nokkaani ulos pistä, astmani ei pakkasesta tykkää. Eli tanssiaskelein päivän askareet:)

  Iloa ja terveyttä alkaneelle vuodella!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa :-)
   Kiva kuulla, että muistipelit ovat käytössä. Sinulla onkin kunnon vastus. Hyvä on ottaa ukkikin mukaan harjoituksiin.
   Minulla on myös astma, siksi en voi pakkasilla lähteä ulos. Toinen ongelma on niskani, jossa on pahat kulumat ja pullistumat. Pelkään siksi liukasta ulkona, tanssi on siis hyvä liikuntamuoto sisällä tasaisella lattialla.

   Poista
 2. Oikein ihanaa ja onnellista sekä tervettä uutta vuotta sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna!
   Yritän tehdä itsekin jotain, että vuodesta tulisi terveellisempi ja onnellisempi ;-)

   Poista
 3. Onnea tavoitteillesi!

  Itse aion luvata taas olla lupaamatta mitään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen ollut monta vuotta lupaamatta mitään, mutta nyt päätin poiketa päätöksestäni :-D

   Kiitos Susu!

   Poista
 4. Minä piiskaan muistiani tai annan hommia aivonystyröille ratkaisemalla sudokuita ja ristisanatehtäviä. Kahdestaan Hessulini kanssa pelataan Scrabblea, jonkunmoinen sanapeli sekin.
  Kummempia päätöksiä en tee, kun en mitään pysty pitämään. Sinua tsemppaan päätöksissäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tein yhdessä vaiheessa sudokuja, mutta nyt se on jäänyt.
   Olen armollinen itselleni, jos jokin päätös lipsuu, mutta kyllä nyt yritän tosissani. Maaliskuussa on liuta kokeita ja diabeteshoitaja pistää vaakalle, joten yritettävä on.

   Poista
 5. Samanlaisia oireita on täälläkin päin, yritän myös aivojani voimistaa eri tavoilla. Meillä on myös nuo muistipelikortit, mutta en muista missä.

  Kiitos ja mukavaa 2017 vuotta myös teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos silmälasit ovat jääkaapissa ja vielä etsii niitä, niin ei ole kuulemma hätää, sanoi yksi lääkäri. Ei meillä siis oikeasti ole hätää, mutta hyvä se on vähän yrittää nystyröitä ja piuhoja rasittaa.

   Poista
 6. Kivaa puuhaa tuo muistipeli yhdessä, toinen voikin avittaa kun ei muista :) Minulla on aina ollut huono nimimuisti. Ehkä nykyään kovin valikoivakin :) Luovasti edeten tätä vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaarilla on valikoiva kuulo, kotona se on kuulemma siunattu asia. Vaikka minä olen kyllä rauhallinen, en mikään käkättäjä :-D
   Luovuus ei onneksi ole häviksissä, tuntuu että se lisääntyy vaan...

   Poista
 7. Kuulostaapa kunnianhimoisilta aikomuksilta. Nimimuisti on tosiaan hukassa, olen huomannut, että jos en ole ajatellut kyseistä henkilöä pitkään aikaan, en muista nimeä. Pahempi minusta on kuitenkin se, että sanatkin ovat hukassa. Alan selittämään innoissani jotain asiaa ja yhtäkkiä en muistakaan sitä avainsanaa. Hm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä kottikärryt ovat hukassa, eivät itse kärryt, vaan sana kottikärryt :-D

   Ei murehdita, mutta voi sitä vähän yrittää hidastaa, siis sitä tautia, joka ....

   Poista
 8. Lukutoukkana harjoitan aivojani lukemalla vierailla kielillä. Ei tarvitse opiskella :) Voisin liittyä laihdutuskerhoosi, suklaat pois vähäksi aikaa! Hyvää uutta vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luetko myös sellaisilla kielillä, joita et ole opiskellut :-D

   Suklaa ei ole enää minun ongelmani, kun siinä on maitoa, mutta aina sitä korvikkeita keksii. Nyt yritän olla keksimättä ja kääntää luovuuden tänne taiteen suuntaan. Tuli taas kiva aihe Teemakuuhunkin.

   Poista
 9. Huikeaa toimintaa! Muistipelit ovat hyviä ja kehon muistijäljen kasvattaminen, jolta tasapainoryhmä kuulostaa, dementian torjunnassa. Oikein hyvä aihe tälle vuodelle!

  Lempeää vuotta 2017 Uuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta lepis ♥
   Minäkin uskon, että itsestä huolehtiminen kannattaa. Jo syksyn kävimme tasapainoryhmässä ja jo nyt muutoksen ja kehityksen huomaa.

   Poista
 10. Aika hälyttävästi ovat sokeri ja kolestrolit kohonneet täälläkin, jotain pitäisi siis tosissaan tehdä. Muuttaa ruokavaliota tai ainakin jättää ne suklaat syömättä. Stepperillä otan lisäaskelia, kun muuten tulee kovin vähän liikuttua. Kotitanssikin on vallan unohtunut, pitää ottaakin tänä vuonna takaisin se harrastus. Sudokut ja ristikot jumppauttavat aivojani. Minä en lupaile mitään, mutta yritän pysyä ruodussa. Toivotaan parasta! Hyvää uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se on ikä, joka alkaa tehdä temppujaan, eivätkä aikaisemmat tavat enää tehoa. Tanssi on tosi hyvä ja mukava liikunnan muoto. Juuri äsken liitelin täällä pitkin huushollia. Tällainen sadan kilon keijukainen ...no ei nyt sentään, mutta siltä se varmaan näytti. Mutta ei tuntunut, nautin siitä.
   Tehdään parhaamme, saadaan kenties uusi nuoruus takaisin :-)

   Poista
 11. Hieno juttu, onnea peleihin ja liikuntaan! Muisti pätkii ja palaa ajoittain. En luvannut mtn, ei karkki-, ei viinalakkoa, tai liikuntaa tai saavutuksia. Ehkä olen jo luovuttamassa. En tiedä. Väsynyt ainakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että tuleva valo antaa meille intoa ja voimaa tehdä kaikenlaista. Älä luovuta, kyllä valo pian tulee.

   Poista
 12. Ja niin vallan unohtui:) Valoisaa ja hyvää alkanutta vuotta Sinulle Uuna, etsin jatkokertomusta mutta en löydä sitä mistään, sitä tarinaa joka kiersi blogistaniaa kauan sitten. Pakkojouduin Arin blogiin silloin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli silloin eri blogi, kun tarina kiersi, mutta minulla on se kyllä tallessa. Kaikilla silloin osallistuneilla ei ole enää blogia, mutta voin silti laittaa sen taas esiin, vaikka kaikkiin ei saakaan enää linkitettyä. Myös kuvat ovat tallessa. Katselin juuri yksi päivä tarinaa ja ajattelin samaa, että se olisi kiva laittaa taas esiin.
   Laitan sen tuonne bannerin alle omaksi sivukseen tässä joku päivä...
   Kiitos toivotuksista :-)

   Poista
 13. Muistin harjoittaminen onkin oivallinen lupaus, ei tekisi huonoa itsellenikään. Sudokuihin oli minullakin joskus oikein himo, viehätys on laantunut. Aivot tykkää kun niitä käytetään, hyvääjumpaa. Eikä tule edes hiki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain pitää tehdä, kun sanat ja etenkin nimet alkavat karata. Olemme yrittäneet muistella kaikenlaisia asioita. Ja on sekin on hyvä, että on jokin yhteinen harrastus :-)

   Poista
 14. Muistin harjoittamin konstilla millä hyvänsä on hyvä juttu. Mutta olematonta nimimuistia ei harjoittelulla(kaan) saa.. heh. Olen ollut aina huono siinä, ja en ole sitten edes vaivautunut tankkaamaan nimiä päähän, ja sillai lipsunut. höh. Harjoittelen muistia ja äkkäämistä erilaisilla sudokuilla.
  Tuosta sokerista. Itsellä on ihan sama juttu, painoa pois ja suklaa samaten. Pullaa ym sellaista syön niin harvoin, että niiden jääminen pois ei ole ongelma, mutta se suklaan puputus iltasella - krääk. Ja mulla on maaliskuuhun aikaa kokeilla auttaako ruokavalio ja enempi liikunta alentamaan sokeriarvoa. Silloin on nimittäin toinen testi… Tsemppausta molemmille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suklaa olisi suurin herkkuni, jos siinä ei olisi maitoa. Saan niin kauheat vatsanpurut ja kurkkukivun, että uskottava on. Arvaa montako kertaa olen kokeillut, kun en uskonut sitä? Nyt uskon jo. Tilalle on tietty tullut sitten muita herkkuja, mutta nyt alkavat härkäviikot ja niitä jatketaan maaliskuuhun, myös verikokeihin asti. Pitkälle kevääseen kyllä sen jälkeen.

   Sudokuista tykkään itsekin, mutta ne vaikeat ovat minulle liian vaikeita, vaikka kuinka miettisin. Ehkä tuo nimijuttu on toivoton yritys, mutta meillä on ollut hauskaa ja se on pääasia.

   Kiitos ja tsemppiä sinulle...vertaillaan tuloksia maaliskuussa.

   Poista
 15. OI nämä ovat hienoja lupauksia! Itsestään huolehtiminen on hyvin tärkeää ja hyödyllistä.
  Tasapaino on iän myötä oltava hyvä, ettei tule kaatumisia. Olen huomannut itsekin sen harjoittelun tarpeellisuuden.
  Ja muisti! Muistipelit ovat oivallinen tapa. Huomasin töissä lasten kanssa, että en pärjännyt muistipelissä heidän täydelliselle muistilleen.

  Tsemppiä harjoituksiin ja tanssi tyttöseni, tanssi. Se tuo iloa muutenkin, tasapainon ja kunnon lisäksi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tahdon tanssia kanssasi tänään...
   Ainakin mielikuvituksessa, koska matka on liian pitkä, mutta tanssitaan tahoillamme ja avaruus kyllä tavoittaa meidät ja heijastaa kuvamme tähtitaivaalle. Mikähän tähtikuvio siitä tulee? Siinä on tutkijoilla ihmettelistä, kun yhtäkkiä uusi tähtikuvio ilmestyy taivaalle ja sitten taas häviää :-))
   Oho, nyt taisi tanssi ja mielikuvitus heittää kuperkeikkaa, mutta sehän on vain hyvä, koska sitä en voi itse tehdä niskani takia.

   Tasapaino on kyllä ihmeesti parantunut syksyn ryhmän takia. Se on aivan uskomatonta, sitä vaarikin ihmettelee koko ajan, siis omalla kohdallaan.
   Vielä kun saadaan muisti toipumaan yhtä paljon, niin eihän tässä hätää. Onneksi vielä itse huomaan ongelman, silloin tilanne ei pitäisi olla vakava, näin sanovat lääkärit, onneksi.
   Kiitos Maahinen :-)
   ...tanssitaan...

   Poista
  2. JUST niin me tehdään ja voidaan sitä tähtikuviota muokata tanssin mukaan! Menee tähtikartat uusiksi vähän väliä :-) Luulen että leijonan ja suden sekoitus :-\ muuttuen ties miksi.

   On palkitsevaa huomata aherruksen tuottavan tulosta. Me pelattiin nuorten kanssa jouluna aliasta itse keksityillä sanoilla. Siinä joutuu pähkäilemään mukavasti myös ja hauskaa oli. Ukkeli sanoi katselevansa, mutta nähtyään kuinka hauskaa se on, tulikin innokkaana mukaan:-)
   Tasapainoa pidän yllä myös kulkemalla saaren rantalouhikoissa. Vaarallistakin, vaan olen tehnyt sitä koko ikäni.
   Tanssitaan ja muistellaan, tietty taiteellaan myös :-)
   Iloisia hetkiä vaarin kera♡

   Poista
  3. Susi ja Leijonainen = Sudenainen...muuten olisi hyvä uusi tähtikuvio, mutta leijonainen pitäisi näkyä enemmän. Sudelei...kuulostaa aika hyvältä.
   Täytyy maalata se :-))

   Vaari sanoi ensin, ettei hän lähde tasapainoryhmään, kun hän koko ajan kiipeilee kallioillamme ja putsaa niitä, myös katolla ym. Kun sitten lähti, huomasi, kuinka erilaista kuitenkin on ja kuinka hän pärjäsi huonommin kuin minä, vaikka toisin luuli.

   Kiva kun teidän Ukkeli innostui mukaan. Kaikilla on omia harrastuksia, on kivaa kun löytyy jotain yhteistä.

   Tanssitaan taas :-))

   Poista